U Bratislavi održana Generalna skupština EFNMS-a

14 studenoga, 2021
skupstina-EFNMS.jpg?fit=900%2C563&ssl=1

U hotelu Falkensteiner u Bratislavi 12. do 13. studenoga održan je redovit sastanak Generalne skupštine EFNMS-a (European Federation of National Maintenance Societywww.efnms.eu). 

Sastanci EFNMS-a u pravilu se održavaju dva puta godišnje u proljeće i jesen. Zbog pandemije COVID-19 posljednji susret održan je u jesen 2019. u Stockholmu i od tada su se skupštine uglavnom održavale samo online. Slovačko udruženje održavatelja SSU je do sada organizirao sastanak EFNMS-a samo jednom i to u listopadu 2004. godine, kada je SSU primljen kao punopravna članica EFNMS-a.

Ova sjednica skupštine prvobitno je bila zakazana za proljeće 2020., ali je u nekoliko navrata odgođena zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Slovačkoj.  Zbog pogoršanja situacije s pandemijom i strožih uvjeta za ulazak iz inozemstva u Slovačku, ovoj sjednici Generalne skupštine je nazočilo samo 20 predstavnika nacionalnih udruženja. uključivši tri domaća sudionika. Prvobitno je bilo najavljeno 25 stranih sudionika.  Ipak svi oni koji su došli bili su oduševljeni ponovnim susretom uživo. Sastanak se odvijao po standardnom modelu – u petak su se održavali sastanci odbora odnosno radnih grupa i odbora direktora EFNMS-a. U večernjim satima SSU je pripremio svečani domjenak za sudionike, a u subotu je održana cjelodnevna sjednica Glavne skupštine GA EFNMS prema ranije dostavljenom dnevnom redu.

Izvještaji sa sastanaka odbora EHSEC EFNMS Health, Safety & Environmental Committee

EHSEC, odnosno voditelj odbora George Scroubelos, Grčka, izvijestio je o aktivnostima i suradnji s EU-OSHA, a posebno o projektu „Uklanjanje prepreka zdravstvenom i sigurnosnom obrazovanju i osposobljavanju“.

EU-OSHA razmatra i istražuje pitanje pravnih razlika između zemalja EU u certificiranju zdravstvenih i sigurnosnih stručnjaka pa će radna grupa EHSEC pokušati izraditi dokument sa svim razlikama koji će biti proslijeđeni  EU-OSHA.

George Scroubelos poziva sve nacionalne udruge za održavanje na sudjelovanje u kampanji „Zdrava radna mjesta“, jer je briga za sigurnost i zdravlje na radu dužnost svih nas. To je dobro kako za sve zaposlene osobno, tako i za organizacije u kojima svakodnevno postoje radni rizici. Dobro je za posao i poslodavca. Postoji kampanja za 2020-22. za sprječavanje mišićno-koštanih poremećaja (MSD) na radu. Raspravljalo se o pitanjima sigurnosti procesa i dogovoreno je izdanje EHSEC biltena, koji bi trebao biti kratak i dopunjen referencama.

Izvještaj sa sastanka odbora EMAC EFNMS Maintenance Assesment Committee

Izvještaj je prezentirao Christer Olsson , predsjednik odbora.

Dogovorena je modificirana struktura EMAC radionica:

 • WS1 – Terminologija održavanja – zajednički jezik
 • WS2 – Pokazatelji i procesi
 • WS3 – praktična provedba ključnih pokazatelja uspješnosti Projekt GloMe (Global Maintenance Metricators):
 • Glo Me je uspješan proizvod EFNMS-a sa približno 200 prodanih primjeraka i postoji interes za daljnje narudžbe izvan Europe.
 • Christer Olsson (predsjednik odbora EMAC-a) istaknuo je da postoje različita shvaćanja istih pojmova koji različito definiraju EFNMS i SMRP kroz benchmarking
 • Istraživanje iz 2020. nije završilo baš uspješno zbog različito razumijevanja KPI-ja i nedovoljnog broja prikupljenih odgovora u anketi
 • Rezultati projekata bit će predstavljeni na konferenciji Euromaintenance NEXT 2022 u Rotterdamu – prvobitno planiranoj za početak 2021. Novi je termin u siječnju 2022., međutim ako se ne promijeni epidemiološka situacija, vjerojatno se neće održati do 2023.

EMAC predlaže provođenje zajedničkog istraživanja EFNMS-a u kombinaciji s nekoliko odbora. Anketa ne bi trebala trajati više od 30 minuta i trebala bi biti kvalitetna.  Konkretno, treba saznati koji se ključni pokazatelji, KPI, koriste u europskim tvrtkama i na kojoj razini tvrtke su predmet korištenja u poslovnim odlukama i tko o njima odlučuje.

Zajedno s obrađenim opisima, članovima odbora su podijeljene trenutne europske norme, koje su pripremili Hana Pačaiová – EHSEC odbor (sigurnost i zaštita okoliša) i Juraj Grenčik – EMAC održavanje – benchmarking).

Izvještaj sa Glavne skupšrine EFNMS

Sastanak je otvorio i vodio predsjedavajući EFNMS-a, Cosmas Varmvalis.  Zahvalio je domaćinu SSU na organizaciji skupa u Bratislavi.

Tradicionalno se na otvaranju sjednice predstavlja stručna tema neke od članica EFNMS-a tako je

 ovoga puta bila je to prezentacija teme 3D ispisa rezervnih dijelova i njihove optimizacije, koju je predstavio Tomáš Hladik, predstavnik ČSPŮa i zaposlenik LOGIO-a. 

Uvodno se tradicionalno predstavlja i udruga domaćin. SSU su predstavili predsjednik uprave Gabriel Dravecký i predstavnik SSU-a u GA EFNMS Juraj Grenčík. 

Iz sveobuhvatnog dnevnog reda generalne skupštine izdvajamo sljedeće:

 • Statut EFNMS-a potrebno je prilagoditi kako bi EFNMS bio u skladu s novim zakonom pošto je EFNMS je registriran u Belgiji
 • Priprema izbora za predsjednika EFNMs-a za sljedeće 3 godine: nacionalne udruge mogu predlagati kandidate
 • Nacionalne udruge mogu naručiti potreban broj primjeraka povjesnice EFNMS koja je spremna za distribuciju
 • Prezentirano je financijsko stanje i proračun EFNMS-a: zbog njegovog poboljšanja postoji mogućnost smanjenja godišnje članarina koje plaćaju članice EFNMS, raspravljalo se o mogućnostima korištenja sredstava – po mogućnosti za pripremu BoK (Body of Knowledge), za aktivnosti odbora i također subvencija GloMe publikacija za članove EFNMS-a:
 • BoK (Body of Knowledge) – 75 tematskih područja održavanja je postupno obrađeno od strane grupe autora, a materijali će se objavljivati ​​postupno
 • Prezentacije aktivnosti pojedinih radnih grupa odnosno odbora:

 EAMC (upravljanje imovinom) pripremio je upitnik, iz kojeg želi najmanje 10 odgovora od svake nacionalne udruge članice; 

 ECC – Leonardo projekt – probna testiranja tehničara i voditelja održavanja prema zahtjevima EN 15 628 (http: //www.cemainteu)

 • Svjetski dan održavanja – GFMAM je izašao s inicijativom – mora biti prikladan datum i radnje odabrani za promicanje ove inicijative:
 • Franco Santini predstavio je rad novog odbora za održavanje 4.0 (EM4.0) – priprema publikacije o održavanju 4.0;
 • Istaknuta je potreba za boljom komunikacijom putem društvenih mreža korištenjem web stranice kako bi bilo moguće slati informacije o događajima, projektima i sl. potrebno je više koristiti društvenu mrežu Linkedin.

 Sljedeći sastanak EFNMS-a zakazan je za početak lipnja u Finskoj, Helsinkiju, a potom na jesen u Budimpešti.

Autor: Drago Frković

KONTAKT

Hrvatsko društvo održavatelja

Obratite nam se na sljedeće kontakt podatke
+38598477217

hdo.hr

hdo@hdo.hr
LOKACIJA

Berislavićeva 6

10000 Zagreb, Hrvatska