U Hotelu Lone održano Savjetovanje Održavanje 2021 – MeditMaint 2021

15 listopada, 2021
meditmaint2021.jpg?fit=900%2C563&ssl=1

Nakon godinu i pol dana prisilne pandemijske stanke, od 11. do 13. listopada u  rovinjskom Hotelu Lone uspješno je održano savjetovanje Održavanje 2021 – MeditMaint 2021. U središtu pažnje sudionika bile su tradicionalna radionica te plenarna predavanja Zašto je Održavanje 4.0 nova era održavanja; Gospodarenje imovinom iz perspektive održavanja¸ Pelješki most – izgradnja i eksploatacija i Autonomni brodovi. U punoj kongresnoj dvorani predavači su bili Franko Santini (Italija), Eric Helms Nielsen (Danska), Marjan Pipenbaher (Slovenija) i Mate Jurjević (Hrvatska).   

Nakon pozdravnoga govora predsjednika HDO-a Drage Frkovića, riječ je dobio poznati talijanski održavatelj, menadžer i profesor Franco Santini.

Gospodarstvo je debelo uronilo u procese digitalizacije i automatizacije koje su njemački gospodarstvenici nazvali Industrijom 4.0, kaže prof. Santini. A u novome vijeku održavanje je jedno od najvažnijih djelatnosti poduzeća, jer uz pomoć novih  tehnologija i inovacija smanjuje troškove održavanja, povećava dobit i raspoloživost imovine. Internetska tehnologija omogućava strateško povezivanje tehničkih sustava u cilju automatizacije procesa i uspostave komunikacije između strojeva, poslovnih sustava, ljudi, s praćenjem procesa sve do plasmana proizvoda (usluga) na tržište. Nove tehnologije uključuju robotiku, nanotehnologiju, mehatroniku, virtualnu stvarnost, digitalne prikaze fizičkog procesa u 3D simulaciji, trodimenzionalno printanje, analize Big data, računalnu sigurnost itd. Uza sve to inovacija je temelj ekonomskog rasta poduzeća, a ta inovacija podrazumijeva promjene i poboljšanja jednako u menadžmentu, pratećim službama, organizaciji rada, kao i u tehnološkim procesima.

Gdje je Hrvatska u tim procesima? Savjetovanje nije mjesto gdje se provode takve analize, međutim danski stručnjak Eric Helms Nielsen vrlo se dobro pripremio za svoje plenarno predavanje. U sklopu teme o gospodarenju imovinom s aspekta održavanja, koja se u dobroj mjeri nadovezalo na prethodno predavanje, Nielsen je komentirao i neke javno dostupne aspekte iz poslovanje i gospodarenja imovinom u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP).  Nielsen je analizirao kako smanjenje troška održavanja utječe na povećanje prihoda. Međutim, smanjenje troškova se ne postiže smanjenim obimom održavanja, nego boljom organizacijom rada, rušenjem takozvanih korporativnih silosa i primjenom novih tehnologija koje prate stanje imovine, predviđaju vrijeme očekivanih problema, habanja, kvarova (i mogućih zastoja) te način održavanja.  

Glavni projektant Pelješkog mosta Marjan Pipenbaher pripremio je predavanje o gradnji mosta, kao i o njegovoj budućoj eksploataciji. Tijekom protekle dvije godine Pipenbahera se posebno dojmila sjajna organiziranost, mehanizacija i visoka tehnologija kojom raspolažu Kinezi. Tijekom gradnje kineska je tvrtka često imala svoja vlastita tehnička, to jest izvedbena rješenja, ali niti u jednom trenutku nije se odstupilo od projekta. S druge strane, ne postoji stroj u građevinarstvu koji kineskoj korporaciji nije na dispoziciji: ponajveći svjetski potopni brodovi i plutajuća 260-tonska dizalica, dva su karakteristična primjera. Tijekom gradnje mosta, Kinezima se nije dogodila niti jedna nesreća, nezgoda i nije stradao niti je teže povrijeđen itko od radnika, što je svakako pažnje vrijedna činjenica. Most je projektiran za životni vijek od 130 godina, a pravilnim održavanjem vijek mu se može produžiti za 10 ili 20 godina. Uz most je  izgrađen poseban objet za monitoring i službe održavanja, a investitor će dobiti vrlo obimnu dokumentaciju o svim parametrima i programu održavanja za narednih 100 godina.

Slovenski inženjer i menadžer Janez Tomažin održao je radionicu pod nazivom Napredni pristup održavanja hidrauličnog i turbinskog ulja za podmazivanje.  Danas ulja mogu trajati prilično dugo, a prilikom kontrole najvažniji su elementi količina kiseline u ulju, viskoznost, temperatura, antioksidanski dodaci, pritisak, kontaminacija ulja česticama, veličina čestica, te procjena u kojoj mjeri će izazvati novo habanje, to jest proizvodnju novih čestica. Kontrolom ulja dobiva se mreža podataka koje treba znati iščitati, a potom i ispravno postupiti.     

Dr. Mate Jurjević održao je zanimljivo predavanje o autonomnim brodovima. U doba kada se učestalo govori o vozilima bez vozača, pitanje je mogu li i brodovi ploviti bez  posade? Odgovor je slojevit. Tehnološki, nema nikakve prepreke da brodovi sami plove oceanima, ali što kada se dogodi kvar? A kvarovi mogu biti takvi da brod ostane plutati pučinom. Hoće li održavatelji skakati padobranima iz zrakoplova da bi spašavali brod u nevolji?  Zaključno, autonomni brodovi su tehnološki mogući, međutim njihovo održavanje u izvanrednim okolnostima problematično je pitanje i za sada nema odgovora kako ga efikasno riješiti.

Drugoga dana Savjetovanja na dnevnom redu bilo je šesnaest izlaganja. Teme su bile vezane za digitalizaciju, automatizaciju, nove tehnologije i nove izazove koje donose. Niz radova odnosio se konkretne probleme u proizvodnji i njihovo rješavanje. Evo  nekoliko zanimljivih tema: upravljamo li mi promjenama, ili one upravljaju nama, kako se održavaju zrakoplovi koje je prizemljila pandemija, nove tehnologije u klimatizaciji, problemi menadžera koji vode projekte, je li smisao inženjerstva tek proizvodnja i profit itd.  

Trećega dana Savjetovanja održana je panel diskusija, koju je moderirao dipl. ing. Tomislav Turk, a poslije diskusije otišlo se ne terenski rad. Središte terenskoga rada bio je Traktor Story, prva stalna izložba oldtimer traktora u Hrvatskoj. U postavu se   ističu stari Fordson iz 1923. godine, motor na grijanu glavu koji je početkom prošlog stoljeća služio za pokretanje mlina, traktori dvadesetak različitih proizvođača od Mana do Porschea i od Bautza do Tome Vinkovića. Velika većina traktora, vršilica i drugih strojeva u radnome je stanju, što je svakako zasluga entuzijazma održavatelja ove impozantne kolekcije. Sudionici Savjetovanja posjetili su i tradicionalnu istarsku pecaru i enoteku Semprevirum. Posjet je isplaniran s razlogom. Vlasnik pecare i enoteke je Marko Fabić, doktor strojarstva i nekadašnji sudionik Savjetovanja održavatelja.

Na koncu spomenimo da je glavni pokrovitelj Savjetovanja MeditMaint 2021. bila tvrtka Frontem Consulting. Ova tvrtka djeluje širom Europe i usmjerena je na savjetovanje u proizvodnim i upravljačkim procesima usmjerenim na rezultate.

Autor: Krešimir Brandt

KONTAKT

Hrvatsko društvo održavatelja

Obratite nam se na sljedeće kontakt podatke
+38598477217

hdo.hr

hdo@hdo.hr
LOKACIJA

Berislavićeva 6

10000 Zagreb, Hrvatska