Prvi poziv autorima, izlagačima i partnerima

16 veljače, 2024
mm2024.jpg?fit=900%2C600&ssl=1

Hrvatsko društvo održavanja (HDO) u suradnji s Europskom federacijom nacionalnih društava za održavanje (EFNMS), Hrvatskim inženjerskim savezom, Danube Adria Association For Automation & Manufacturing te Elektromehaničkim autoritetom organizira i poziva vas na 29. međunarodno i mediteransko savjetovanje HDO-a MeditMaint 2024  ODRŽAVANJE 2024 | MAINTENANCE 2024.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas, drage kolegice i kolege održavatelji, da kao autori radova, izlagači opreme i materijala ili partneri aktivno sudjelujete u 29. međunarodnom i mediteranskom savjetovanju i izložbi Medit Maint 2024 – Održavanje 2024 | Maintenance 2024. Zbog dobrih radnih i drugih uvjeta, a nakon razgovora s izlagačima, predavačima, sudionicima ove će se godine Savjetovanje ponovno održati u Rovinju. Izazov je to svakom organizatoru: isto mjesto, ali nove teme, novi sadržaji novi projekti, kontakti… Tako će se ovogodišnje Savjetovanje održati pod geslom: Zero Defects vs Zero Accidents.

Bez defekata i bez nesreća, (engl. zero defect, zero accidents) dva su različita koncepta koji se često koriste u poslovnom okruženju u kontekstu upravljanja kvalitetom i sigurnošću.

Zero defect (nula grešaka) je koncept koji se odnosi na filozofiju ili cilj koji tvrdi da bi proizvodi ili usluge trebali biti izrađeni ili pruženi bez ikakvih grešaka ili nedostataka.

Ideja je da se kroz sustavno planiranje, kontrolu procesa i stalna poboljšanja postigne najviša razina kvalitete proizvoda ili usluge, s ciljem smanjenja ili eliminiranja grešaka. Koncept zero defect potiče organizacije da budu fokusirane na sprječavanje problema i nepoželjnih situacija, umjesto da se oslanjaju na otkrivanje i popravljanje grešaka nakon što se dogode.

Zero accidents (nula nesreća) odnosi se na cilj organizacija da postignu nultu stopu nesreća, ozljeda ili nezgoda na radu. Ovaj koncept naglašava važnost sigurnosti na radnom mjestu i smanjenje rizika od ozljeda ili štete za zaposlene. Organizacije koje teže pristupu zero accidents ulažu napore u identifikaciju sigurnosnih rizika, edukaciju zaposlenika o sigurnosti, primjenu sigurnosnih postupaka i osiguravanje sigurnog radnog okruženja. Cilj je eliminirati ili svesti na najmanju moguću mjeru nesreće i njihove posljedice.

Iako se oba koncepta temelje na postizanju najviših standarda kvalitete i sigurnosti, u svom se fokusu razlikuju. Ipak, oba se koncepta uklapaju u novu industrijsku tendenciju koja je nazvana Industrija 5.0 s naglaskom na ljudsku orijentaciju, održivost i otpornost

Četvrta industrijska revolucija, Industrija 4.0, inicirana je u Njemačkoj prije desetak godina. U središtu promjena bila je automatizacija procesa proizvodnje korištenjem modernih proizvodnih sredstava nazvanih kibernetičko-fizičkim sustavima. Oni integriraju računalnu tehniku, prijenos i obradu podataka te suvremene mehaničke sustave. Pije nekoliko godina pojavljuje se novi pojam, Industrija 5.0, kao odgovor na Industriju 4.0. U početku shvaćena kao kontrapunkt dehumanizaciji industrije, prerasla je u koncept holističkog pristupa uloge i rada čovjeka u suvremenim automatiziranim poslovima. Industriju 5.0 nazivaju “ljudskim dodirom u proizvodnim procesima“.

KONTAKT

Hrvatsko društvo održavatelja

Obratite nam se na sljedeće kontakt podatke
+38598477217

hdo.hr

hdo@hdo.hr
LOKACIJA

Berislavićeva 6

10000 Zagreb, Hrvatska