Automatizacija i robotika – Naglasi iz časopisa Maintworld 3-4 2022

20 prosinca, 2022
robotika_hdo.jpg?fit=900%2C563&ssl=1

Automatizacija je pojam, odnosno proces u kojemu čovjek uz pomoć tehnologije prenosi radne aktivnosti na strojeve. Radnom osoblju u proizvodnji mehanizacija omogućava lakše uvjete rada, dok automatizacija zamjenjuje čovjeka u obavljanju radnih aktivnosti. Danas u IT doba razvijaju se munjevitom brzinom i imaju sve veći utjecaj na život i rad čovječanstva, naglasak je iz časopisa Maintworld 3 i 4 / 2022.

Evo nekoliko navoda koji potvrđuju navedeno. Studija o svjetskoj ekonomiji predviđa da će do 2025. digitalne tehnologije stvoriti 12 milijuna radnih mjesta više u odnosu na broj radnih mjesta koje će nestati digitalizacijom i automatizacijom. Veličina globalnog tržišta na području automatizacije logistike procijenjena je na 54,57 milijardi USD u 2021. godini, 59,91 milijardu USD u 2022. godini, a predviđa se rast po CAGR-u od 9,95 % kako bi ostvarenje u 2027. godini bilo 96,47 milijardi USD.

Analiza potencijala tržišta koju su izradili Alan Pelz-Sharpe, Matt Mullen i Dan Lucarini procjenjuje da je veličina tržišta u 2022. godini na sramežljivih 10 milijardi USD s predviđenim 5-godišnjim CAGR-om (prosječna godišnja stopa rasta) od približno 14,8 %.

U prijašnje vrijeme automatizacija i robotika su se uglavnom povezivali s neminovnim  gubitkom radnih mjesta i smanjenjem broja radnog osoblja, što je bio veliki udar i stres na poslovno okruženje. Smanjenje broja radnih mjesta i otkaze radnicima ne voli baš nitko, ne vole radnici, ne vole menadžeri koji to moraju provoditi, ne voli ni vlada,  a jedini kojima to odgovara su vlasnici kapitala –  bilo pojedinci ili dioničari – kojima je neprestana težnja rast dobiti.

Dakle, jučer smo govorili o automatizaciji i robotici isključivo u kontekstu gubitaka radnih mjesta, dok danas to nije nužno tako. Studija MIT-a i Sveučilišta u Bostonu pokazala je da se negativan utjecaj automatizacije na tržištu može nadoknaditi novim zadacima jer „tehnologije stvaraju učinke produktivnosti koji se reflektiraju na potražnju za radnom snagom“. To potvrđuje studija Svjetskog ekonomskog foruma koja predviđa da će digitalne tehnologije stvoriti najmanje 12 milijuna radnih mjesta više nego što će ih ukinuti, a kod djelatnika bit će potrebne odgovarajuće vještine za njihovo programiranje, održavanje i popravak.

Ove specijalizirane uloge u nastajanju također pružaju radnicima rad na siguran način i ispunjavanje njihovih ciljeva s aspekta razvoja karijere jer automatizacija i robotika nužno ne rezultiraju smanjenjem broja radnih mjesta među tvorničkom radnom snagom. Umjesto toga, ovi radnici preraspoređuju se na druge proizvodne poslove ili se pak školuju za obavljanje specijaliziranih poslova.

Nova radna mjesta stvorena uvođenjem automatizacije i robotike mogu biti popunjavana i biti izjednačena s uvjetima rada za osobe s invaliditetom i drugim hendikepima. Na taj način robotika i automatizacija eliminiraju poslove s povećanim naporom čineći dostupnost radnog mjesta širim slojevima radnika bez ograničenja.

Platforma Svjetskog ekonomskog foruma za oblikovanje budućnosti u okruženju umjetne inteligencije i strojnog učenja spaja globalne dionike kako bi se ubrzalo usvajanje transparentnosti i automatizacijske industrije A i tako da se tehnologija može primijeniti na siguran, etičan i odgovoran način. Forum je stvorio alate za odjele ljudskih resursa da promiču pozitivne i etičke karakteristike automatizacije, kako bi etika i humanost i dalje bili središnjica sustava vrijednosti organizacija, radnika i društva.  Forum nadalje daje snažnu potporu i leadership u nastavku osnaživanja automatizacije i robotike. Al C-Suite Toolkit nudi praktične alate za bolju pomoć tvrtkama da razumiju etički i poslovni utjecaj svojih Al ulaganja. Model Al Governance Framework ima značajke odgovorne prakse vodećih tvrtki iz različitih sektora koje organizacije mogu usvojiti na sličan način. (D. F.)

KONTAKT

Hrvatsko društvo održavatelja

Obratite nam se na sljedeće kontakt podatke
+38598477217

hdo.hr

hdo@hdo.hr
LOKACIJA

Berislavićeva 6

10000 Zagreb, Hrvatska