Prijava korisnika
ESUO priručnik

Korice-Front-nova-cijena

ESUO 2020

ESUO 2020 banner 155 2

EuroMaintenance 2022

maintenancenext-nl logo

Društva partneri


Tvrtke partneri

Frontem 155

Podravka


Tinex logo web

Lana-Karlovac


TID-logo

EFNMS AM Survey 2020

EFNMS-Asset-Management-Survey-banner-155

Newsletter

Pretraži Hdo.hr

OSHA Healthy Workplaces

osha-ms
1pix tr
OSHA Stress Management
Nova stručna knjiga PDF Ispis E-mail
Autor HDO   
Ponedjeljak, 10 Ožujak 2014 18:22

Asset Management – focusing on developing maintenance strategies and improving performance
(Gospodarenje fizičkom imovinom – razvoj strategije održavanja i poboljšanje performansi)

Autor: Dr. Alan Wilson
Izdavač: Conference Communication

Thumbnail imageKnjiga opisuje odnos gospodarenja fizičkom imovinom i održavanja, te detaljno objašnjava ulogu i zadatke funkcije održavanja u procesu ispunjavanja zahtjeva prema standardu ISO 55000 s naglaskom na sljedeća područja:

 • politika i ciljevi gospodarenja imovinom
 • priprema strateškog plana i plana realizacije (road map) gospodarenja imovinom
 • standardi osiguranja kvalitete u upravljanju održavanjem
 • razvoj strategije fizičke imovine bazirane na rizicima, udovoljavanju zahtjevima i iskustvu
 • primjena upravljanja opremom kroz životni vijek na primjerima koji su uključivali funkciju održavanja u ranim fazama gospodarenja imovinom i kontinuirano je poboljšavali
 • priprema strategije održavanja sukladno raspoloživom budžetu i troškovna kontrola

Ova je knjiga zbir različitih informacija, podataka, pristupa i pogleda s područja održavanja i gospodarenja imovinom. Autori su rukovoditelji i manageri održavanja s velikim iskustvom, konzultanti, sveučilišni predavači i autoriteti u području gospodarenja. Oni u knjizi donose nevjerojatnu količinu informacija, kakva nikada do sada nije prikupljena na jednome mjestu, te opsežne reference koje sadrže široku paletu iskustvenih primjera. Tako strukturirana, knjiga je nezaobilazni vodič za preispitivanje, kontrolu i poboljšanje funkcija održavanja i sustava gospodarenja imovinom, te za implementaciju normi ISO 55000.

Thumbnail image

Knjiga je podijeljena u šest glavnih poglavlja koja donose i analiziraju okvire cjelokupne implementacije strategije održavanja u procesu podrške sustavu gospodarenja fizičkom imovinom. Poglavlja su:

 • gospodarenje imovinom i održavanje
 • politika, ciljevi i benchmarking
 • performanse imovine, pouzdanost i troškovi
 • kontrola rizika, sustav upravljanja rizicima i inspekcije
 • strategije gospodarenja (fizičkom) imovinom
 • upravljanje standardima, auditima, strategije i budžeti

Alan Wilson je bio sudionik savjetovanja Održavanje 2010. godine u Šibeniku gdje je održao zanimljivu prezentaciju pod naslovom: Comparison of Two Aproaches to Maintenance & Asset Management – Reactive and Proactive (Usporedba reaktivnog i proaktivnog pristupa održavanju i gospodarenju imovinom). U prezentaciji i predavanju je data usporedba različitih pristupa koje su dvije različite tvrtke imale kod izrade planova gospodarenja imovinom i strategije upravljanja održavanjem. Jedna je tvrtka iz područja procesne industrije u Velikoj Britaniji koja primjenjuje provjereni klasični pristup razvoju strategija i njihovom implementacijom. Druga tvrtka je iz područja željezničkog prometa u Australiji koja primjenjuje moderni pristup u razvoju strategija gospodarenja imovinom i upravljanja održavanjem na način da uzima u obzir čitav životni vijek imovine, te se oslanja na podršku ostalih dijelova sustava poslovanja. Usporedba se odnosi na način na koji ljudi, koristeći se mogućnostima koje im ova dva pristupa nose, doprinose razvoju strategija i njihove implementacije. U predloženom planu djelovanja (action plan) za područje održavanja savjetuje se korištenje ranog pristupa modela gospodarenja (fizičkom) imovinom.

Nalazimo kako je prezentacija odnosno obrađena problematika samo jedan mali dio koji je svoje mjesto našlo u knjizi gdje je isto detaljnjije razmatrano, obrađeno, ilustrirano sa velikom količinom primjera iz prakse.

Knjiga je dostupna na uvid u sjedištu HDO, Berislavićeva 6, Zagreb uz prethodnu najavu.

Cijena: 85 GBP (poštarina uključena)

Narudžbu možete izvršiti direktno sa HDO stranica online.

Dodatne informacije: HDO, Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
tel. +385 1 49 22 021