Prijava korisnika
ESUO priručnik

Korice-Front-nova-cijena

ESUO 2020

ESUO 2020 banner 155 2

EuroMaintenance 2022

maintenancenext-nl logo

Društva partneri


Tvrtke partneri

Frontem 155

Podravka


Tinex logo web

Lana-Karlovac


TID-logo

EFNMS AM Survey 2020

EFNMS-Asset-Management-Survey-banner-155

Newsletter

OSHA Healthy Workplaces

osha-ms
1pix tr
OSHA Stress Management
U Vodicama održano Savjetovanje HDO-a MeditMaint 2018 PDF Ispis E-mail
Autor Krešimir Brandt   
Petak, 01 Lipanj 2018 17:38

 

Usprkos rastu izvoza i industrijske proizvodnje posljednjih godinu, dvije, hrvatsko gospodarstvo ozbiljno stagnira na planu globalne konkurentnosti. U budućnosti to može imati dalekosežne posljedice. Danas je konkurentnost usko povezana s procesima automatizacije, digitalizacije i uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije u proizvodnji. Dugoročna svjetska vizija razvoja proizvodnje, nazvana Industrija 4.0, temelji se na povezivanju online tehnologije, menadžmenta, industrijskih pogona i zasebnih strojeva.

Neki su to od zaključaka Savjetovanja MeditMaint 2018. koje je u organizaciji HDO-a održano od 16. do 18. svibnja u Hotelu Olympia Sky u Vodicama. Pri tome neki su menadžeri održavanja zaključili kako, u skladu s novim tendencijama u novoj industrijskoj revoluciji, pokušavaju ukazati na nužne promjene, inovacije, no katkada im se čini da su u svojim nastojanjima izolirani. Njihov glas uglavnom ne dopire do političkih elita, katkada ni do vlastitog menadžmenta.

 Promovirana knjiga 'Strategija održavanja' Maria Cikojevića

– Ubrzana promjena načina proizvodnje i racionalizacije proizvodnih procesa nije zapreka hrvatskoj industriji, koja je zapela negdje u labirintima tzv. druge i treće industrijske revolucije, već je šansa da se preskoče principi gospodarenja koji se sada napuštaju – optimističan je bio predavač na Savjetovanju, prof. dr. Nedjeljko Štefanić.

– Gospodarstvo ne poznaje granice, već ih briše. Svjesni te činjenice ovogodišnje Međunarodno Savjetovanje i izložba HDO-a nose naslov MeditMaint, čime se naglašava pripadnost cijele ove regije europskom i mediteranskom krugu. Ove mi je godine veliko zadovoljstvo pozdraviti sudionike iz Slovenije, BiH, Francuske, Luksemburga, Litve, Belgije, Sjedinjenih Država, Australije – rekao je na otvaranju Savjetovanja predsjednik HDO-a dipl. ing. Drago Frković.

Prvoga dana Savjetovanje se odvijalo u znaku digitalizacije, Industrije 4.0, interneta stvari...

Zanimljivo izlaganje imao je dipl. ing. Siniša Brajković iz SKF Grupe. U sklopu teme o digitalizaciji i Industriji 4.0 iznio je primjer ugradnje senzora na kotače, to jest kotrljajuće ležajeve vlakova. Projekt se provodi u Njemačkoj, ali senzori su postavljeni i na nekoliko hrvatskih vlakova. Senzori na kotačima spojeni su na Internet od Things i u određenom vremenskom razmaku šalju podatke o vibracijama i temperaturama ležajeva, lokaciji vlaka. Softver procesuira podatke, stvara tablice, grafikone, podaci se pospremaju na tzv. cloud storage i ovlaštenom su djelatniku dostupni u svakome trenutku i na svakome mjestu. Ako poslani podaci bitno odudaraju od uobičajenih vrijednosti, aktivira se alarm. Drugim riječima, možete biti na drugoj strani svijeta te s plaže na Mauricijusu zaustaviti vlak u Perkoviću, jer treba hitno preventivno djelovati i spriječiti kvar. Jedino što trebate je pametni mobitel.

Poznati američki stručnjak Joel Levitt održao je predavanje zašto su Big Data analitika i pametni tehnički sustavi važni, ali ne i dostatni za održavanje svjetske klase. Primjena novih tehnologija je nužnost, digitalizacija nema alternative, kao ni kvalitetna analitike. Međutim, treba biti svjestan i toga kako ni jedna tehnologija nema šanse bez temeljne poslovne kulture, kvalitetnoga menadžmenta, dobre organizacije rada, stalnoga obrazovanja djelatnika i okruženja koje potiče i nagrađuje predanost, inventivnost.

 Promovirana knjiga 'Strategija održavanja' Maria Cikojevića

Važna je to poruka, jer vjerujem kako mnogi od nas mogu svjedočiti o potpuno drugačijoj korporativnoj kulturi: o šefovima koji slabo poznaju djelatnike, ne mare za njihovo mišljenje, autoritet temelje na svojoj funkciji, birokrati su... S takvom poslovnom kulturom ni najbolje tehnologije neće donijeti rezultate.

Zanimljiva su razmišljanja i dr. Jadranke Polović o umjetnoj inteligenciji i etici. Je li čovjek dovoljno etičan, human, inteligentan da umjetnu inteligenciju koristi za dobrobit čovječanstva, a na za osobnu korist. Hoće li umjetna inteligencija i robotizacija dokinuti radna mjesta i hoće li monopol na znanje iznjedriti do sada neviđene centre moći? Već smo danas svjedoci kako roboti čiste prostorije, proizvode, popravljaju sami sebe, voze automobile, ratuju, to jest ubijaju živu silu – ljude... Potencijalni je to generator posvemašnih frustracija, nezaposlenosti, bolesti pojedinaca i društva, bijede...

Znatnu pažnju privukla su izlaganja prof. dr. Nedjeljka Štefanića s Fakulteta strojarstva i brodogradnje kao i prof. dr. Igora Kuzle s ETF-a. Teme su bile Važnosti Industrije 4.0 za područje održavanja i Napredne tehnologije u održavanju opreme – internet stvari.

Prof. Štefanić je, između ostaloga, naglasio kako je održavanje jedno od područja na kojemu se očekuju značajni efekti primjene digitalizacije i drugih tehnologija koje donosi Industrija 4.0. Znatna sredstva ulagat će se u održavanje zahvaljujući čemu će se dugoročno troškovi održavanja smanjivati, a raspoloživost opreme povećavati. Podrazumijeva to i transformaciju poslova održavanja. Virtualna i proširena stvarnost, analiza velikoga broja podataka, umjetna inteligencija, 3D printanje – do jučer znanstvena fantastika, danas postaju realnost.

Prof. Kuzle govorio je o važnosti interneta stvari koji uz pomoć senzora, softvera i telekomunikacije omogućuje integraciju ogromne količine uređaja i fizičkih objekata. Tehnički sustavi i objekti manje ili više sami međusobno komuniciraju jedni s drugima, s raznim aplikacijama i bazama podataka. Koncept će imati značajan utjecaj na organizaciju i praksu održavanja koja će se temeljiti na realnom stanju opreme u realnom vremenu. Ovu tehničku revoluciju omogućuje rast kvalitete i pad cijene senzora. Nekada su se ugrađivali na najskuplje dijelove sustava (npr. na rotore generatora). Danas im je cijena pala na euro/mjesec pa se mogu ugraditi doslovce na svaki tehnički sustav. Sljedeći važan čimbenik je smanjenje dimenzija kompjutora (veličina dugmeta – kapacitet PC-a). Možete ga smjestiti bilo gdje, a troši vrlo malo energije.

Fredric Beghain generalni je menadžer EASA-e, najveće međunarodne udruge posvećene elektro-mehaničkim uslugama upozorio je kako 70% energije u industriji troše motori. Smanjenje troškova eksploatacije i efikasno održavanje misija je EASE, a njihova svakodnevna praksa primer je kako udruge mogu doprinijeti Industriji 4.0. David Kreft iz tvrtke Mersen prikazao je nova rješenja u eksploataciji i održavanju elektromotora s inovativnim rješenjima za odstranjivanje nečistoća i prašine iz motora. Paul Daugalis, litvanski stručnjak australskoga podrijetla predstavio je auditoriju tzv. katalog znanja (Book od Knowlage, BoK) EFNMS-a. Rezultat BoK-a je pregled koji detaljno opisuje i usklađuje potrebe s procesima održavanja. BoK pruža platformu za kontinuirano učenje, certificiranje kompetencija (ESUO) i potiče prepoznavanje metodologija za unapređenje organizacije održavanja.

 Promovirana knjiga 'Strategija održavanja' Maria Cikojevića

Na koncu prvoga dana Savjetovanja Joel Levitt održao je radionicu Kako odavde stići tamo – studija slučaja od korektivnog do održavanja svjetske klase. Evo nekih naglasaka: Precizno održavanje jedno je od temeljnih polazišta, implementacija novih tehnologija drugo, znanje treće. Kako bi mogli spriječiti defekte moramo poznavati njihove uzroke. A to su loš materijal, slaba disciplina rada, nedostatak oruđa i znanja, loši doknadni dijelovi, loš dizajn tehničkog sustava. I sada opet dolazimo na već spomenuti važan detalj – opću radnu, korporativnu kulturu. Ako želimo eliminirati kvarove nije dovoljno popravljati nego i poboljšavati. Metoda malih poboljšanja, malih koraka donosi nevjerojatne rezultate. Statistika je pokazala kako se poboljšanjem samo jednoga postotka problematičnih dijelova tehničkih sustava, za tri godine kvarovi smanjuju za 50%.

Drugoga i trećeg dana Savjetovanja izlagali su domaći autori. Ako je prvi dan bio protkan teorijom, novim tehnologijama, drugoga dana u središtu pažnje bila je praksa, što je i tematski i smisleno zaokružilo Savjetovanje MeditMaint 2018. Mogli smo spoznati kako inovacije dolaze i kroz praksu, te kako se (kao i u netom navedenoj teoriji) malim poboljšanjima može postići veća raspoloživost i pouzdanost tehničkih sustava.

 Promovirana knjiga 'Strategija održavanja' Maria Cikojevića

Izlaganja su podijeljena u tematske cjeline: Pouzdanost, raspoloživost i pogodnost za održavanje, Tehnologije održavanja, Elektrotehnika, elektroprivreda i održavanje, Gospodarenje materijalnom imovinom i objektima, IT sustavi u održavanju, Ekologija, Upravljanje i organizacija održavanja te Gospodarenje materijalnom imovinom i objektima. Bila je to prilika da se predstave i tvrtke izlagači. Spomenimo zanimljiva rješenja za upravljanje radnim nalozima koje su predstavili Andrej Uranić (Pliva) i Ivan Juras (Gdi). Na Savjetovanju su izlagali i Kolomejec d.o.o. (procesne i transportne trake, remenski prijenos), Eco Consult / Mersen (međunarodna tvrtka koja osmišljava, implementira i servisira održiva energetski učinkovita rješenja), Daikin Hrvatska (učinkovita rješenja za grijanje, rashladnu tehniku i klimatizaciju), Terad (ovlašteni zastupnik vodećih svjetskih proizvođača inovativnih rješenja u poslovnim segmentima telekomunikacija i tribologije), Belmet 97 (zastupanje i prodaja mjernih i ispitnih instrumenata te mjernog pribora različite namjene). Posebno valja izdvojiti INA maziva, ne samo zbog sveprisutnosti u hrvatskoj industriji, već i zbog prezentacija zanimljivih tema na savjetovanjima HDO-a. Ovom se prilikom izlaganje (Tonća Ćaleta Prolić, Ivan Grdić) bavilo rezultatima ispitivanja kvalitete ulja u plinskim motorima na naftnoj platformi.

 Promovirana knjiga 'Strategija održavanja' Maria Cikojevića