Prijava korisnika
ESUO priručnik

Korice-Front-nova-cijena

ESUO 2020

ESUO 2020 banner 155 2

EuroMaintenance 2022

maintenancenext-nl logo

Društva partneri


Tvrtke partneri

Frontem 155

Podravka


Tinex logo web

Lana-Karlovac


TID-logo

EFNMS AM Survey 2020

EFNMS-Asset-Management-Survey-banner-155

Newsletter

OSHA Healthy Workplaces

osha-ms
1pix tr
OSHA Stress Management
Zahvala na pokoviteljstvu nad MeditMaint 2018. uz zaključke Savjetovanja PDF Ispis E-mail
Autor Krešimir Brandt   
Petak, 01 Lipanj 2018 16:02

 

Poštovana predsjednice Grabar-Kitarović,

Zahvaljujemo Vam na pokroviteljstvu nad savjetovanjem MeditMaint 2018 koje se uz sudjelovanje menadžera održavanja iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Belgije, Francuske, Litve, Australije i SAD-a od 16. do 18. svibnja održalo u Vodicama. Savjetovanje je organiziralo Hrvatsko društvo za održavanje i upravljanje tehničkim sustavima i infrastrukturom (HDO). Dopustite nam da Vam prenesemo neke od naglasaka Savjetovanja:

Usprkos rastu izvoza i industrijske proizvodnje, hrvatsko gospodarstvo ozbiljno stagnira na planu globalne konkurentnosti. U budućnosti to može imati dalekosežne posljedice. Danas je konkurentnost usko povezana s procesima automatizacije, digitalizacije i uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije u proizvodnji. Dugoročna svjetska vizija razvoja proizvodnje – nazvana Industrija 4.0 – temelji se na povezivanju online tehnologije, menadžmenta, industrijskih pogona i zasebnih strojeva. Ubrzana promjena načina proizvodnje i racionalizacije proizvodnih procesa nije zapreka hrvatskoj industriji koja je zapela negdje u labirintima tzv. druge i treće industrijske revolucije, već je šansa da se preskoče principi gospodarenja koji se sada napuštaju. Tvrde to i svjetski stručnjaci i hrvatski inženjeri, menadžeri te sveučilišni profesori, koji su se ove godine okupili na Savjetovanju MeditMaint u Vodicama.

Hrvatsko društvo održavatelja već više godina upozorava na nužnu potrebu znatno većih ulaganja u obrazovanje, znanost, gospodarstvo, nadalje na potrebu cjeloživotnoga obrazovanja inženjera i menadžera. Također i na važnost regulatornih agencija i nužno certificiranje potrebnih znanja.

U sklopu tih nastojanja HDO svake godine organizira više seminara, radionica, savjetovanje te izobrazbu i certifikaciju za Europskog stručnjaka upravljanja održavanjem (ESUO) po programu europske krovne udruge održavatelja EFNMS, a sukladno normi EN 15628 Kvalifikacija osoblja održavanja. Smatramo to izuzetno važnim jer suvremeno održavanje je bit proizvodnje i podrazumijeva gospodarenje tehničkim sustavima tijekom njihova životnog vijeka – od projektiranja pogona, preko montaže i eksploatacije pa do zbrinjavanja. O tome procesu ovise produktivnost, konkurentnost, kvaliteta, sigurnost na radu i čist okoliš.

Nažalost, nastojanja mnogih stručnjaka okupljenih oko HDO-a, ali i na hrvatskim sveučilištima, često kao da su bez odjeka u društvenoj i političkoj svakodnevici.

 

                                                                                                              S poštovanjem,

                                                                                   dipl. ing, stroj. Drago Frković, predsjednik društva