Prijava korisnika
ESUO 2020

ESUO 2020 banner 155 2

EuroMaintenance 2022

maintenancenext-nl logo

Društva partneri


Tvrtke partneri

Frontem 155

Podravka


Tinex logo web

Lana-Karlovac


TID-logo

EFNMS AM Survey 2020

EFNMS-Asset-Management-Survey-banner-155

Newsletter

OSHA Healthy Workplaces

osha-ms
1pix tr
OSHA Stress Management
Rasprave i zaključci stručnoga skupa Održavanje 2016 PDF Ispis E-mail
Autor Krešimir Brandt   
Četvrtak, 02 Lipanj 2016 07:43

U hrvatskoj javnosti, a ponajprije u centrima političke moći, ne postoji jasna slika o ulozi menadžmenta održavanja u prosperitetu i napretku gospodarstva pa su pojmovi kao što su npr. upravljanje imovinom tijekom životnoga vijeka, lean menadžment, internet stvari, četvrta industrijska revolucija, kultura odlučivanja po principu 'vrijednost za novac'… tek nejasni pojmovi. Suvremeni tokovi menadžmenta tiču se ne samo realnoga gospodarstva, već i javne uprave i javnih tvrtki.

Istaknuto je to tijekom diskusije sudionika stručnoga skupa Održavanje 2016. u Šibeniku pa je predloženo da HDO državnim institucijama uputi informativno pismo o tome problemu. Prije svega Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu poduzetništva i obrta. Kako bi se ozračje promijenilo, resursi društva trebaju se okrenuti unapređenju sustava odlučivanja i upravljanja, cjeloživotnom školovanju stručnjaka, uvođenju normi u poduzeća, a te procese u malim i srednje velikim tvrtkama država bi trebala stimulirati. Također, i Hrvatski radio i Hrvatska televizija trebali bi više pažnje pridavati temama kao što su postupci kod apliciranja europskim fondovima, gospodarenje (materijalnom) imovinom, gospodarenje objektima, 'tanki' menadžment itd.

Na skupu je također istaknuto kako bi hrvatski stručnjaci u održavanju trebali potaknuti izradu, a potom u suradnji s Hrvatskim zavodom za norme i popularizaciju hrvatskih inačica normi iz serije CEN 16624 i ISO 55000.