Prijava korisnika
Društva partneri


Tvrtke partneri

ina

Podravka


Tinex logo web

Lana-Karlovac


TID-logo


Logo-Plattner-crop

OSHA Healthy Workplaces

osha-ms
1pix tr
OSHA Stress Management
Željko Uhlir PDF Ispis E-mail

Mr. sc. Željko Uhlir rođen je 1964. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Građevinskom Fakultetu u Zagrebu, a magistrirao na Ekonomskom Fakultetu u Zagrebu.

Tijekom bogate profesionalne bio je zamjenik ministrice graditeljstva i prostornoga uređenja RH, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretnina, direktor Sektora za investicije u Coning ecogradnja d.d., Varaždin, bio je pročelnik Ureda za upravljanje imovinom Grada Zagreba, načelnik Odjela u Ministarstvu za javne radove, obnovu i graditeljstvo, a između ostaloga bio je o projektant u Ingenieurconsult GmbH, Offenbach – SR. Njemačka

Od 2016. godine predavač je na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, a trenutačno obavlja funkciju državnog tajnika u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja RH. Objavio je niz stručnih članaka te stručnu knjigu Priručnik za procjenu vrijednosti nekretnina (Uhlir Ž., Majčica M.).


Željko Uhlir

Izazovi u održavanju infratrukture s naglaskom na mostove u gradovima u Republici Hrvatskoj

Sažetak: Infrastrukturne građevine su se godinama gradile i potrebe za novim građevinama toga tipa nisu iscrpljene. Međutim, često se zaboravlja da nakon izgradnje započinje proces održavanja. Posebno je navedena problematika izražena u gradovima čiji se čelnici fokusiraju na mandatne intervale. 

Razvitak tehnologije u svijetu ulazi u novi, 4. industrijski period u koji će zahvatiti sva područja ljudske djelatnosti. Govori se o pojmu IOT (Internet of Things) ali paralelno se nalazimo i u WFOS (World Full of Stuff). Pronalaze se novi materijali koji imaju sposobnosti samopopravka. Korak dalje su pametni sustavi održavanja koji koriste sav tehnološki napredak.

U ovom radu će se prikazati stanje u sustavu održavanja gradskih mostova u Republici Hrvatskoj i naglasiti kako je za sve navedeno, od elementarnog održavanja infrastrukturnih građevina, do pametnih sustava održavanja, osnovni preduvjet educirano osoblje.