Prijava korisnika
Društva partneri


Tvrtke partneri

ina

Podravka


Tinex logo web

Lana-Karlovac


TID-logo


Logo-Plattner-crop

OSHA Healthy Workplaces

osha-ms
1pix tr
OSHA Stress Management
Janez Tomažin PDF Ispis E-mail

Diplomirao je Strojarski fakultet na Sveučilištu u Ljubljani, Slovenija. Ima više od 30 godina praktičnog iskustva u industriji papira i stakla, a radio je i kao upravitelj održavanja, investicijski menadžer, voditelj proizvodnje te kao tehnički direktor. Također je stručnjak za sustave podmazivanja i upravljanje hidrauličnim / podmazivačkim uljem (filtracija).

Član je EAMC-a (Europskog odbora za upravljanje imovinom) u EFNMS-u, član je CEN / TC 319 Održavanje (Europski odbor za normizaciju), predsjednik TC319 Održavanje i upravljanje imovinom u SIST-u (Slovenski institut za normizaciju), bivši predsjednik, a sada član DVS-a (Slovenian Maintenance Society). Od veljače 2019. godine član je GFMAM-a (Globalni forum za održavanje i upravljanje imovinom) u projektnom timu: Okvir održavanja – Revizija drugog izdanja.


Kari Komonen & Janez Tomažin

EFNMS, EAMC – RADIONICA: Upravljanje fizičkom imovinom u uvjetima brzih promjena poslovnog okruženja i tehnoloških spoznaj

Sažetak: Jedinstvena radionica kao vizualizacija znanja o upravljanju imovinom, normama i praktičnim studijama usklađenih s EFNMS-ovom Knjigom znanja (BoK – Book of Knowlege). Radionica je važna za razumijevanje i izgradnju poslovnog procesa unutar organizacije te razumijevanje vlasnika imovine i menadžera u procesu stvaranja znatnih prednosti tijekom životnog ciklusa imovine. Tijekom posljednja dva desetljeća profil upravljanja imovinom podignut je iz početne financijske discipline u industrijski rekonstruiran proces. Pojavio se znatan broj inicijativa, otvorenih foruma ili metodologija kako bi se naglasio značaj upravljanja imovinom u proizvodnom i uslužnom sektoru.

U tijeku su rasprave o temeljnoj terminologiji upravljanja imovinom, sadržaju i metodološkim okvirima unutar korporativnih poslovnih modela. EFNMS sa svojom vizijom i međunarodno priznatom ulogom kreatora mišljenja (opinion lider) u EU, mrežom znanja i iskustva u održavanju tehničkih sustava (EFNMS 2010) jasno je identificirao važnost upravljanja imovinom za industrijske primjene.

Stoga je EFNMS uspostavio Europski imovinskopravni odbor za Asset Management s ciljem da doprinese konsolidaciji globalnog mišljenja o imovini, načelima upravljanja te da širi nove spoznaje preko članica EFNMS-a s misijom: Omogućiti nacionalnim društvima za održavanje pristup ažuriranom znanju svjetske klase, stečenim spoznajama, najboljim praksama u standardima ISO-a i CEN-a. Za nacionalne udruge također su dostupni moduli obuke za stjecanje kompetencija i ovjeravanje kompetencija u upravljanju fizičkom imovinom (Physical Asset Management).

Usporedo, posljednjih se godina pojavio i znatan broj pojedinačnih AM normi za različite inženjerske discipline, ali bez smjernica koje bi omogućile primjenu bilo kojeg od razvijenih normi u svekolikoj industrijskoj praksi. Suvremene norme EN 17007 Procesi održavanja i povezani pokazatelji kao i povezane norme EN 16646-1.2 Održavanje u upravljanju fizičkom imovinom, ISO 5500x, EN 15628 Održavanje – Kvalifikacija osoblja za održavanje osnova se ove nezaobilazne radionice koju je vrijedno i korisno vidjeti i čuti.