Prijava korisnika
Društva partneri


Tvrtke partneri

ina

Podravka


Tinex logo web

Lana-Karlovac


TID-logo


Logo-Plattner-crop

OSHA Healthy Workplaces

osha-ms
1pix tr
OSHA Stress Management
Kari Komonen PDF Ispis E-mail

Dr. Kari Komonen ima dugogodišnje iskustvo kao istraživač i predavač u području upravljanja fizičkom imovinom i upravljanjem održavanjem (npr. kao glavni istraživač u VTT Industrial Systems i izvanredni profesor na Sveučilištu u Vaasi, Finska). Aktivno sudjeluje u stvaranju i sudjelovanju u međunarodnim akademskim i profesionalnim mrežama, u međunarodnim i domaćim projektima normizacije, pridonoseći mnogim publikacijama o upravljanju imovinom. Također je kao predavač posjetio veliki broj europskih zemalja. Petnaest je godina član Odbora Finskog društva za održavanje (Promaint). Također posjeduje dugogodišnje industrijsko i konzultantsko iskustvo.

Međunarodno društvo za upravljanje inženjerskim sredstvima (ISEAM) dodijelilo 2015. godine dr. Kariju Komonenu nagradu za životno djelo, kao priznanje za njegov izuzetan doprinos u području upravljanja tehničkim sredstvima. Uz nagradu dr. Komonen je postao i počasni član Društva. Nagrade su mu uručili profesor Joe Mathew iz Australije i profesor Andrew Jardine iz Kanade. ISEAM je istaknuto globalno akademsko društvo, a između ostaloga organizira godišnji kongres WCEAM (Svjetski kongres o upravljanju inženjerskom imovinom).


Kari Komonen & Janez Tomažin

EFNMS, EAMC – RADIONICA: Upravljanje fizičkom imovinom u uvjetima brzih promjena poslovnog okruženja i tehnoloških spoznaj

Sažetak: Jedinstvena radionica kao vizualizacija znanja o upravljanju imovinom, normama i praktičnim studijama usklađenih s EFNMS-ovom Knjigom znanja (BoK – Book of Knowlege). Radionica je važna za razumijevanje i izgradnju poslovnog procesa unutar organizacije te razumijevanje vlasnika imovine i menadžera u procesu stvaranja znatnih prednosti tijekom životnog ciklusa imovine. Tijekom posljednja dva desetljeća profil upravljanja imovinom podignut je iz početne financijske discipline u industrijski rekonstruiran proces. Pojavio se znatan broj inicijativa, otvorenih foruma ili metodologija kako bi se naglasio značaj upravljanja imovinom u proizvodnom i uslužnom sektoru.

U tijeku su rasprave o temeljnoj terminologiji upravljanja imovinom, sadržaju i metodološkim okvirima unutar korporativnih poslovnih modela. EFNMS sa svojom vizijom i međunarodno priznatom ulogom kreatora mišljenja (opinion lider) u EU, mrežom znanja i iskustva u održavanju tehničkih sustava (EFNMS 2010) jasno je identificirao važnost upravljanja imovinom za industrijske primjene.

Stoga je EFNMS uspostavio Europski imovinskopravni odbor za Asset Management s ciljem da doprinese konsolidaciji globalnog mišljenja o imovini, načelima upravljanja te da širi nove spoznaje preko članica EFNMS-a s misijom: Omogućiti nacionalnim društvima za održavanje pristup ažuriranom znanju svjetske klase, stečenim spoznajama, najboljim praksama u standardima ISO-a i CEN-a. Za nacionalne udruge također su dostupni moduli obuke za stjecanje kompetencija i ovjeravanje kompetencija u upravljanju fizičkom imovinom (Physical Asset Management).

Usporedo, posljednjih se godina pojavio i znatan broj pojedinačnih AM normi za različite inženjerske discipline, ali bez smjernica koje bi omogućile primjenu bilo kojeg od razvijenih normi u svekolikoj industrijskoj praksi. Suvremene norme EN 17007 Procesi održavanja i povezani pokazatelji kao i povezane norme EN 16646-1.2 Održavanje u upravljanju fizičkom imovinom, ISO 5500x, EN 15628 Održavanje – Kvalifikacija osoblja za održavanje osnova se ove nezaobilazne radionice koju je vrijedno i korisno vidjeti i čuti.