Prijava korisnika
Društva partneri


Tvrtke partneri

INAmaziva150v

turbomehanika

OSHA Healthy Workplaces

osha-ms
1pix tr
OSHA Stress Management
Uspješno održano 23. međunarodno savjetovanje Održavanje 2017 PDF Ispis E-mail
Autor Krešimir Brandt   
Nedjelja, 04 Lipanj 2017 13:32


U Hotelu Olympia u Vodicama je od 15 – 17. svibnja u organizaciji Hrvatskog društva održavatelja (HDO) održano je 23. međunarodno savjetovanje Održavanje 2017. Zahvaljujući pozivnim predavačima, eminentnim menadžerima i inženjerima iz EFNMS-a, te brojnim sudionicima koji su došli iz Češke, Poljske, Madžarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Austrije, savjetovanje je imalo izražen međunarodni karakter. Prvoga dana predavanja su održana na engleskom, a drugoga na hrvatskom jeziku. U besprijekornoj organizaciji HDO-a, savjetovanju je prethodila Generalna skupština EFNMS-a (European Federation of National Maintenance Societies) popraćena sjednicama radnih grupa i borda direktora.

Stranim gostima posebno su bila zanimljiva pozivna predavanja europskih stručnjaka, prvoga dana Savjetovanja. Predavanja su držali Cosmas Vamvalis iz Grčke, Per Schjolberg iz Norveške, Paul Daugalis iz Litve, Christer Olsson iz Švedske, Siniša Brajković iz SKF, Hrvatska, Silvester Bruijsten iz Nizozemske, Georg Scroubelos iz Grčke, Antoine Despujols iz Francuske, Erik Helms Nielsen iz Danske, David Merbecks iz Njemačke, Hana Pačaiova i Juraj Grenčik iz Slovačke i Zsolt Nyeste iz Madžarske. Predavanja su popraćena slajdovima, fotografijama, kratkim filmovima.

Prvoga dana Savjetovanja sudionike su pozdravili su domaćin, predsjednik HDO-a dipl. ing. Drago Frković i predsjednik EFNMS-a dipl. ing. Cosmas Vamvalis. Nakon pozdrava Drago Frković je odao počast dugogodišnjemu prijatelju i švedskom kolegi iz EFNMS-a Janu Frånlundu, koji je preminuo nekoliko tjedna uoči skupa u Vodicama. Kako je rekao predsjednik HDO-a Drago Frković, tužnu vijest u Hrvatskoj smo saznali tijekom pripreme godišnjega Savjetovanja HDO-a. Jan Frånlund je trebao sudjelovati u radu EFNMS-a te je pripremao predavanje za Savjetovanje HDO-a. Očekivali smo ga u Zagrebu još tijekom stručnog ispita za Europske stručnjake upravljanja održavanjem (ESUO) – kazao je Frković – ali tada je bio hospitaliziran.

Jan Frånlund bio je dugogodišnji, odani prijatelj hrvatskih održavatelja. Zajedno s pok. predsjednikom HDO-a Ivanom Ivančićem znatno je pridonio da HDO pristupi EFNMS-u, a njegova je pomoć prilikom pripremanja edukacije ESUO u Hrvatskoj bila velika.

Prigodni govor o preminulom kolegi popraćen slajdovima održao je švedski kolega Cheister Olsson.

U uvodnom govoru Frković je najavio kako je će ove godine Savjetovanje HDO-a biti radno, kao i svake godine, ali i svečano, zato što tijekom 2017. HDO obilježava 40. obljetnicu osnutka i rada. Za početak Frkoviću je bilo veliko zadovoljstvo predstaviti četvoricu inženjera. Naime, nakon višegodišnjih priprema HDO je početkom ove godine organizirao prvu edukaciju i certifikaciju Europskih stručnjaka upravljanja održavanjem (ESUO), a rezultat toga su prvi certificirani inženjeri i menadžeri održavanja. To su Roman Babić (INA), Mario Cikojević (CEMEX), Petar Dalbello (Adria grupa) i Ivan Skomrak (Pfizer), koji su predstavljeni auditoriju. Uspješnim inženjerima čestitao je i uručio certifikat predsjednik EFNMS-a Cosmas Vamvalis, a ing. Frković poklonio im je prigodne "menadžerske kape", dizajnirani darak koji će dobiti i budući certificirani stručnjaci.

Posebna brošura trebala bi i za izvještaj o svih trinaest predavanja trinaestoro inženjera i menadžera održavanja iz Europe. Teme su bile: Trendovi u održavanju – Industrija 4.0, Prediktivno održavanje i međunarodni standardi u održavanju, Upravljanje imovinom, Evaluacija položaja na tržištu, Dijagnostika u održavanju, Edukacija, Poboljšanje zdravstvenih i sigurnosnih aktivnosti u održavanju, RCM kod vjetroelektrana te norme terminologije i procesa u održavanju, Globalni GFMAM projekti upravljanja imovinom, Najbolje prakse održavanja u Njemačkoj, Ispitivanje veza između upravljanja fizičkom imovinom i operativnog poslovanja, Upravljanje održavanjem prema zahtjevima sustava upravljanja kvalitetom te Nacionalna strategija održavanja industrijskih postrojenja u Madžarskoj.

Kao što se vidi iz naslova, većina tema bila je posvećena aktualnim temama – upravljanju fizičkom imovinom i održavanju u uvjetima Industrije 4.0, novih IT tehnologija…

Kako kaže prof. Per Schjolberg, Industrija 4.0 povezuje strojeve, informatičku i senzorsku tehnologiju, djelatnike i proizvodne procese u jedinstvenu mrežu. Kompleksnost proizvodnje i globalna konkurencija u proizvodnji stalno se povećava. To povećava potrebu za postrojenjima s velikim kapacitetom i visokom raspoloživošću uz optimalne troškove održavanja. Strategija i upravljanje održavanjem ključne su aktivnosti – s naglaskom na prediktivno održavanje. Suvremeni menadžment u održavanju obvezatno uključuje informatičku tehnologiju , a sve to prate nanotehnologija, biotehnologija, tehnološki poboljšani materijali, manja potrošnja energije, nova IT rješenja…

I gospodarenje fizičkom imovinom bitno je promijenilo perspektivu – Asset Management počinje vizijom klijenta, investitora – kaže menadžer Paul Degalis. – Sve počinje od vizije, nastavlja se preko idejnih, provedbenih projekata, izgradnje, izbora, nabave i montaže tehničkog sustava. Slijede eksploatacija, održavanje, otklanjanje grešaka, poboljšavanje sustava u smislu efikasnosti i produktivnosti i završava negdje u budućnosti zbrinjavanjem otpisanog sustava.

Teško je još jednom se ne prisjetiti edukacije ESUO koja je posvetila dužnu pažnju spomenutim temama.

Vrlo važna tema, bez obzira na tehnologiju, je sigurnost na radu. Iskustva pokazuju kako više od 90 posto problema u gospodarstvu proizlaze iz menadžerskih grešaka i propusta. To se može u potpunosti preslikati i na sigurnost u radu, čuvanje zdravlja ljudi i čistoga okoliša. A najveća onečišćenja i najveći broj nesreća na radu dešava se tijekom održavanja. U Hrvatskoj su sasvim svježe reminiscencije na eksploziju u silosa na Vranjicu kod Splita. Mjere sigurnosti nikada ne završavaju, one uvijek počinju! Usput, koji su najveći neprijatelji sigurnosti na radu? Premorenost, nemar, preopterećenost i prepotencija. Zanimljivo predavanje o tome održao je inženjer Georg Scroubelos.

Drugoga dana Savjetovanja izlagali su domaći autori. Ako je prvi dan bio protkan teorijom, drugoga dana u središtu pažnje bila je praksa, što je i tematski i smisleno zaokružilo Savjetovanje. U izlaganjima se susrećemo sa svakodnevnim životom. Kako pristupiti održavanju tehničkog sustava o kojemu nemate nikakvih podatka o pouzdanosti, eksploatacijskoj pogodnosti, otkriva dr. Hasan Avdić. O neproduktivnom vremenu bušenja u naftnoj industriji moglo se saznati od dr. sc. Ivane Kaličanin, a o pokazateljima praćenja pouzdanosti zrakoplova od dr. sc. Anite Domitrović. Tema je toliko da su ispunile 200 stranica Zbornika radova pa na ovome mjestu možemo tek nabrojati teme.

M. Katinić i sur. bavili su se rekonstrukcijom turbokompresorskog seta prirodnoga plina, D. Dobranović ultrazvukom u kontroli podmazivanja, T. Ćaleta Prolić i sur. ferografijom, M. Šibila i sur. problematikom održavanja javne rasvjete, T. Šarić i sur. održavanjem u šećerani uz podršku sustava ERP, T. Turk i D. Lisjak održavanjem 4.0, D. Kraljević i T. Pandurović utjecajem biogoriva na dizelske motore i novim tehnologijama napajanja, M. Vukčević i sur. postupkom zamjene opreme pod tlakom, M. Grozdek i sur. utjecajem učinkovite klasifikacije rizika na održavanje, F. Stipančić i sur. primjenom Kanban sustava u Lean održavanju, H. Pačaiova i sur. upravljanjem održavanjem prema zahtjevima sustava upravljanja kvalitetom, S. Maričić održavanjem brana i akumulacija, Z. Lacković Primjenom Leana kod održavanja zgrada, D. Vidaković i sur. organizacijom održavanja i tehnologijom popravka fasada, D. Skrba i sur. Sanacijom željezničkog mosta Drava Botovo., D. Maletič i sur. relacijama između gospodarenja fizičkom imovinom i operativne učinkovitosti.

Na kraju spomenimo još jednom 40. obljetnicu Hrvatskog društva održavatelja. Radno je i svečano obilježena tijekom Generalne skupštine EFNMS-a, Savjetovanja HDO-a i potom na svečanoj večeri uz bazen Hotela Olympia. Večera je počela aperitivom dobrodošlice, a završila vatrometom. Obljetnici u čast.

Fotografije s 23. međunarodnog savjetovanja "Održavanje 2017" u Vodicama možete pronaći na sljedećem linku.